+381631144081

Kifoza kičme – vežbe, slike i posledice

Kifoza predstavlja deformitet koji se definiše kao pogrbljenost odnosno savijenost torakalnog (grudnog) dela kičmenog stuba.

Uzroci nastanka kifoze

Uzroci nastanka su različiti, često nedovoljno poznati, ali ono što se sa sigurnošću može reći je da kifoza nastaje kao posledica naglog rasta, nepravilnog sedenja, kao i smanjene ili nedovoljne fizičke aktivnosti.
Kritični periodi za razvoj i nastanak ove vrste deformiteta kičmenog suba su periodi uspravljanja deteta, period polaska u školu, kao i period adolescencije.

Kako prepoznati kifozu?

Kifoza, kao i skolioza, uglavnom se javlja bez jasno uočljivih znakova za roditelje. Međutim, ukoliko primetite sledeće simptome:
N

glava je pomerena napred

N

uzana napred povijena ramena

N

uvučene grudi

N

opušteni trbušni mišić

N

kolena su lako savijena i pomerena napred

Smetnje koje nastaju kao posledica kifoze

Pored loše estetske slike što često sa sobom povlači i psihičku opterećenost, kifoza dovodi i do bola u leđima, smanjenog kapaciteta pluća, ograničenog prostora za rad srca, povećanog energetskog utroška za 30% u odnosu na normalnu posturu.

Kifoza - tretman pogrbljenosti kičmenog stuba 1

Naš savet – preventivnim pregledom do zdravlja Vašeg deteta

Pravovremena dijagnostika ima veliki učinak na otkrivanje kifoze u ranom stadijumu pa je i mogućnost terapijskog učinka znatno efikasnija i sa boljom prognozom. Važno je naglasiti da se preventivnim pregledima deteta naročito u školskom uzrastu mogu izbeći veće komplikacije ovog posturalnog poremećaja.

Sam tretman kifotičnog držanja sastoji se od detaljne analize, rada po individualnom programu koju zastupa Schroth metod. Osim adekvatnog programa vežbi vrlo je važno naglasiti da je širenje svesti o pravilnom držanju tela i primeni redovne fizičke aktivnosti i te kako od velikog značaja.

Kifoza - tretman pogrbljenosti kičmenog stuba 3

Zakažite pregled

Tel: +381 (0) 63 114-4081
Tel: +381 (0) 60 050-1071

Ponedeljak - Petak : 08h – 21h

Subota: 9h – 15h

Pratite nas