+381631144081

Najčešća pitanja

Da li je Schroth namenjen samo deci?

Deca ispod 9 godine ne mogu da prate vežbanje po Schroth-u zbog nedovoljne motoričke zrelosti. U izuzetnim slučajevima na osnovu procene terapeuta, mogu se uzeti pojedini segmenti i primeniti kod mladjeg deteta. Što se tiče gornje starosne granice ona ne postoji. Odlične rezultate smo postizali u svim starosnim grupama.Volja,motiv i posvećenost su presudni za uspeh.

 

Kada se najviše krivi kičma?

Period koji je najkriticniji kada je kriva kicma u pitanju je period adolescencije odnosnog naglog rasta dece. Kod devojcica rizični period traje do godinu dana nakon dobijanja prve menstruacije, a kod dečaka godinu dana nakon mutiranja U tom periodu potrebno je često vizuelno kontrolisati stanje kicme vaseg deteta i ukoliko se primeti bilo kakva nesrazmera obratiti se stručnom licu.

 

Kako kontrolisati stanje kičme vaseg deteta?

Dete se skine do pojasa i postavi leđima okrenuto roditelju na udaljenosti od 2-3 metra. Ukoliko primetite neki od sledećih simptoma potrebno je potražiti stručnu pomoc.

1.Pognutost glave na jednu stranu
2.Nejednaka visina ramenaili jedno rame više povijeno ka napred
3.Različita visina lopatica i različita udaljenost od kičmenog stuba
4.Nesrazmera u mišićima sa leve i desne strane kičmenog stuba
5.Asimetričan struk sa leve i desne strane
6.Karlica nagnuta na jednu stranu i vizuelno kraća jedna noga

Ove preglede treba raditi na svakih 2-3 meseca posebno nakon 8. godine jer tada deca ulaze u fazu ubrzanog rasta. Roditelji to opisuju da se krivljenje desilo “preko noći”. To znači da se dešava naglo i često prodje neprimećeno sve dok stepen krivine ne postane veliki, a tada je mogućnost korekcije manja nego kada je krivina manjeg stepena.

 

Šta radi mider i koliko se nosi?

Mider je pomagalo čija je funkcija da održi kičmu u najpovoljnijem mogućem položaju. Mideri nove generacije osim ispravljanja vrše i derotaciju kičmenog stuba i grudnog koša kao i pravilno pozicioniranje karlice.Nosi se sve dok je dete u fazi intenzivnog rasta tj.dok postoji rizik od progresije skolioze. Kada se govori o dužini nošenja midera u toku dana to zavisi od slučaja.Ukoliko je dete mlađe,samim tim je i lošija svesna kontrola držanja. U tim slučajevima savetuje se nošenje 23 sata dnevno,odnosno mider se skida samo za vreme održavanja lične higijene i sportskih treninga.

 

Moje dete ne želi da nosi mider. Šta da radim?

Ako je krivina veća od 30 stepeni, mider se uvodi kao obavezan. U zavisnosti od rizika od progrsije, ponekad je preporuka da se nosi i do 23h.dnevno. Sa sobom nosi promenu kako u estetskom tako i u psihološkom razvoju deteta. Tu glavnu ulogu ima roditelj. Ukoliko roditelj razume važnost midera, zašto se uvodi, šta radi i čemu služi, dete će lakše prihvatiti promenu koju on donosi. Podrška a ne prisila su glavni aduti koji pomažu da se dete lakše i brže prilagodi.

 

Koliko tretmana je potrebno da bi videli poboljšanje?

Osnova Schroth metode je posmatranje osobe kao celine i individualan pristup u radu sa njom. To je proces koji ima svoj tok,gde osim jačanja mišića i pravilnog pozicioniranja tela imamo za cilj i buđenje svesti o držanju tela. Kojom brzinom će dete usvojiti nov obrazac i kojom brzinom će se promene dešavati zavisi od osobe do osobe,motivacije uključenosti i podrške roditelja kao i okoline.Ne zaboravite ovo je timski rad,na čelu tima je dete,ostali članovi su roditelj,terapeut,ortoped i ortitičar,svi sa istim ciljem.

 

Zakažite pregled

Tel: +381 (0) 63 114-4081
Tel: +381 (0) 60 050-1071

Ponedeljak - Petak : 08h – 21h

Subota: 9h – 15h

Pratite nas