+381631144081

Skolioza kod odraslih

Skolioza kod odraslih je ozbiljan deformitet kičmenog stuba koji može značajno uticati na fizičko i psihološko zdravlje pojedinca. Ovaj deformitet obično uključuje bočnu krivinu kičmenog stuba, rotaciju pršljenova i promene u strukturi rebara, što rezultira trodimenzionalnom deformacijom kičme.

Naziv “skolioza” potiče od grčke reči “iskrivljenost,” što tačno opisuje ovu kondiciju. Pored samog deformiteta kičmenog stuba, osobe sa skoliozom često se suočavaju sa problemima u unutrašnjim organima grudnog koša, kao što su pluća i srce.

Važno je naglasiti da skolioza kod odraslih može imati ozbiljan uticaj na mentalno zdravlje. Deformitet kičme često dovodi do problema sa samopouzdanjem i samopoštovanjem, posebno kod odraslih osoba. To može rezultirati negativnim uticajem na psihu, stvarajući stres, anksioznost i depresiju.

Kada se javlja skolioza kod odraslih?

Skolioza kod odraslih može se javiti iz različitih razloga i u različitim životnim fazama. Evo nekoliko situacija u kojima odrasli mogu razviti skoliozu:

Adolescencija:

Skolioza koja se javlja tokom adolescencije i ne leči se adekvatno može ostati prisutna u odrasloj dobi.

Degenerativna skolioza:

Ovo je najčešći tip skolioze kod odraslih. Razvija se zbog degenerativnih promena u kičmi, uključujući smanjenje gustine kostiju, diskus hernije i artritis. Ovi faktori mogu uzrokovati promene u strukturi kičme i dovesti do razvoja skolioze tokom odraslog doba.

Neurološki uzroci:

Skolioza se može razviti kao posledica neuroloških poremećaja kao što su cerebralna paraliza, spinalna mišićna atrofija ili povrede kičme. Ovi uslovi mogu uticati na mišiće kičme i uzrokovati deformitet.

Idiopatska skolioza:

Ovaj tip skolioze se razvija bez jasnog poznatog uzroka i može se pojaviti u odrasloj dobi, često kao produžetak skolioze koja je počela u adolescenciji.

Trauma i povrede:

Povrede kičme, uključujući frakture i dislokacije, mogu dovesti do razvoja skolioze u odraslima.

Posturalna skolioza:

Loše držanje tela i dugotrajno izlaganje lošim posturalnim navikama može uzrokovati razvoj posturalne skolioze kod odraslih.

Važno je napomenuti da se skolioza kod odraslih može razviti postepeno i simptomi se mogu pogoršavati tokom vremena. Redovni pregledi kod lekara i dijagnostičkih testova, kao što su rendgenske snimke, mogu pomoći u ranoj dijagnozi i upravljanju ovim stanjem kako bi se sprečilo dalje napredovanje deformiteta i ublažili simptomi.

Kako prepoznati skoliozu kod odraslih?

Prepoznavanje skolioze kod odraslih zahteva pažljivu procenu i dijagnozu od strane lekara ili specijaliste za kičmu. Evo nekoliko znakova i simptoma koji mogu ukazivati na prisustvo skolioze kod odraslih:
N

Asimetrija tela: Obratite pažnju na asimetriju tela, kao što su neravne ramene, neprijatno držanje tela, neravne kukove ili struk.

N

Bol u leđima: Bol u donjem ili gornjem delu leđa može biti simptom skolioze. Ovaj bol može biti konstantan ili se pogoršavati tokom aktivnosti.

N

Otežano disanje: U slučaju teže skolioze koja utiče na grudni koš, otežano disanje može biti prisutno zbog pritiska na pluća.

N

Promene u držanju tela: Promene u držanju tela, kao što su naginjanje tela na jednu stranu ili rotacija kičme, mogu biti znakovi skolioze.

N

Vidljiva deformacija: U nekim slučajevima, deformacija kičme može biti vidljiva čak i kroz odeću.

Rano prepoznavanje i lečenje skolioze kod odraslih može značajno poboljšati kvalitet života i sprečiti dalje napredovanje deformiteta.

Naš savet – fizičkom aktivnosti do zdravlja

Saveti za upravljanje skoliozom kod odraslih se sastoje iz nekoliko ključnih aspekata. Prvo, redovni pregledi i saradnja sa specijalistom za kičmu su od suštinskog značaja. Ovo će vam omogućiti da pravilno pratite napredak skolioze i razgovarate o planu lečenja koji je najbolji za vašu situaciju.

Fizioterapija igra ključnu ulogu u jačanju mišića leđa i poboljšanju držanja tela. Vežbe i tehnike koje vam preporuči fizioterapeut mogu vam pomoći u smanjenju boli i očuvanju pokretljivosti. Takođe, važno je da se pridržavate uputstava lekara, nosite ortopedska pomagala ako su vam preporučena, i lečite bol prema uputstvima stručnjaka. Održavanje zdravog načina života i emocionalnu podršku takođe treba da uključite u svoj plan upravljanja skoliozom kako biste postigli najbolje rezultate i poboljšali kvalitet života.

Skolioza kod odraslih

Zakažite pregled

Tel: +381 (0) 63 114-4081
Tel: +381 (0) 60 050-1071

Ponedeljak - Petak : 17h – 22h

Subota: 9h – 15h

Pratite nas