+381631144081

Skolioza kod dece – Deformiteti kičme  – Vežbe i lečenje

Skolioza kod dece je jedan od najčešćih, ali i najtežih deformiteta kičmenog stuba. Naime, radi se o trodimenzionalnom deformitetu, prilikom kojeg dolazi do bočnog krivljenja kičmenog stuba, rotacije pršljenova i rotacije rebara usled čega nastaje gibus (rebarna grba). Ovakav vid deformiteta kičmenog stuba se dešava u sve tri prostorne ravni.

Sam naziv skolioza potiče od grčke reči iskrivljenost. Pored deformiteta kičmenog stuba kod osoba sa skoliozom mogu takođe da se jave i promene unutrašnjih organa grudnog koša.

Važno je napomenuti da pojava deformiteta na trupu često ima negativan uticaj na psihu, odnosno na mentalno zdravlje, što dovodi do stvaranja negativanog pristupa i nepovoljne sliku o telu, naročito ukoliko je reč o detetu ili mladoj osobi.

Kada se javlja skolioza kod dece?

Skolioze se najčešće javljaju u dečijem i adolescentnom uzrastu. Što se ranije javi, skolioza ima lošiju prognozu. Rizični periodi kada se skolioza javlja su izmedju 6. i 8. godine kao i između 11. i 13. godine. Ove promene se obično vezuju za brzi rast, promenu telesne težine, loše životne navike i specifične promene.
Kod devojčica, skolioza se obično dijagnostikuje pre prve menstruacije, a kod dečaka godinu dana pre početka mutiranja. Opasnost od daljeg pogoršanja prestaje dve godine od prve menstruacije, ali je važno napomenuti da se o kičmenom stubu mora voditi računa doživotno, jer u zavisnosti od uslova života skolioza može da pređe u faze pogoršanja.

Kako prepoznati skoliozu kod dece?

Prilikom posmatranja deteta s leđa (dete je minimalno obučeno, zauzima ležeran stav sa pogledom napred i rukama opuštenim pored tela), ukoliko uočite da:
N

postoji nagnutost glave na levu ili desnu stranu,

N

postoji razlika u visini ramena (jedno podignuto više u odnosu na drugo),

N

struk nije simetričan sa leve i desne strane (tzv. Lorencovi trouglovi su asimetrični) ili

N

postoji nagib karlice na jednu stranu odnosno poremećaj njenog balansa,

Trebalo bi da odvedete dete na pregled, jer ovi pokazatelji ukazuje na prisutnost skolioze. Skolioza je deformitet, koji uvek počinje bezbolno i bez jasno uočljivih znakova za roditelje, s toga želimo da naglasimo da ukoliko se prilikom pretklona uoči ispupčenje rebara ili grba, to je znak da je došlo do razvoja tzv. strukturalne skolioze.
Kako prepoznati skoliozu kod dece

Naš savet – fizičkom aktivnosti do zdravlja

Rizik za nastanak deformiteta kičmenog stuba odnosno skolioze kod dece koja imaju ravna stopala, je veći kod dece koja nisu fizički aktivna i veći deo slobodnog vremena provode u sedećem položaju. Smanjena fizička aktivnost praćena je slabošću muskulature i neadekvatnim razvojem kičmenog stuba, što dovodi do loših posturalnih navika najmlađe populacije.
skolioza kod dece vežbe za ispravljanje kičme

Zakažite pregled

Tel: +381 (0) 63 114-4081
Tel: +381 (0) 60 050-1071

Ponedeljak - Petak : 17h – 22h

Subota: 9h – 15h

Pratite nas