+381631144081

Ravni tabani – Ravna stopala kod dece i odraslih – vežbe

Ravna stopala (pes planus) i spušteni svodovi

Ravno stopalo predstavlja nepravilan razvoj donjeg dela noge, pri čemu je površina tabana potpuno ili delimično u dodiru sa tlom. Treba naglasiti da do osamnaestog meseca života, ravna stopala predstavljaju fiziološku pojavu.

Nakon druge godine svodovi postepeno dobijaju svoj fiziološki izgled (gubi se masno jastuče koje je do tad imalo funkciju “amortizera” tj.ublaživača potresa).

Upravo iz tog razloga opasnost od spuštanja svodova je posebno izražena u periodu uspravljanja deteta, kada počinje da hoda i stoji, zatim u periodu prvog detinjstva (4-7 godine) kao i u pubertetu, u periodu naglog rasta i povećanja telesne mase.

Koji su uzroci nastanka ravnih stopala?

Ravna stopala mogu biti urođenog i stečenog karaktera. Krajem prošlog veka učestalost ravnih stopala bila je 15% i uglavnom je uzrok bio nasledni faktor, dok se danas procenjuje da je deformitet dostigao 75% odnosno da je način života doprineo znatnom povećanju broja dece sa ovim poremećajem.

 

Kao potencijalni uzroci navode se nagli rast u periodu adolescencije, gojaznost, nasledna komponenta, traume usled povreda kostiju, skočnih zglobova, tetiva i mišića stopala. U ostale faktore ubrajaju se i nedovljna fizička aktivnost deteta i dugo sedenje, kao i prerano stavljanje bebe u uspravni položaj (skraćena etapa puzanja). Ono što takođe predstavlja bitan faktor koji pogoduju nastanku stečenih ravnih stopala je i nošenje neadekvatne obuće (prevelike ili preuske).

Kako prepoznati ravna stopala?

Kako biste sprečili nastanak ovog poremećaja, važno je da prepoznate najčešće znake ravnog stopala:

N

spušten uzdužni i poprečni svod stopala,

N

promene na Ahilovoj tetivi (zakrivljena je ka unutra) pojačanog pritiska,

N

bolovi koji su razliveni u predelu stopala obično oko pete i u potlokenici,

N

brzo zamaranje pri dužem stajanju i hodanju,

N

peta cipele se više troši sa unutrašnje strane.

Smetnje koje nastaju kao posledica kifoze

Pored loše estetske slike što često sa sobom povlači i psihičku opterećenost, kifoza dovodi i do bola u leđima, smanjenog kapaciteta pluća, ograničenog prostora za rad srca, povećanog energetskog utroška za 30% u odnosu na normalnu posturu.

Koje su metode lečenja ravnog stopala?

Ravna stopala se razvijaju u 3 faze i efikasnost izlečenja zavisi od faze u kojoj se deformitet nalazi.

Razvoj stopala traje do 16. godine života i do kada može i da se utiče-kako u smislu poboljšanja statike, tako i pogoršanja. Posledice nelečenih deformiteta su višestruke i mogu dovesti do trajnih promena kako na samim stopalima tako i na svim zglobovima. Tu se misli na pojavu deformiteta kolena, kukova i kičmenog stuba.

Da bi se sprečila pojava deformiteta kao i progresija već nastalih, neophodna je primena korektivnih vežbi koja ima za cilj jačanje mišićno-vezivnog sistema, poboljšanje cirkulacije, pravilnom rasporedu težine na tabansku površinu, oživljavanje funkcije stopala i korekciju hoda. Od velikog značaja je i nošenje adekvatne obuće kao i primena ortopedskih uložaka i cipela koje pružaju pasivnu podršku. U uznapredovalim deformitetima neophodan je hirurški zahvat kojim se osposobljava oštećeni deo stopala.

Sam tretman kifotičnog držanja sastoji se od detaljne analize, rada po individualnom programu koju zastupa Schroth metod. Osim adekvatnog programa vežbi vrlo je važno naglasiti da je širenje svesti o pravilnom držanju tela i primeni redovne fizičke aktivnosti i te kako od velikog značaja.

Korigujte ravna stopala kod vašeg deteta na vreme

Zakažite pregled

Tel: +381 (0) 63 114-4081
Tel: +381 (0) 60 050-1071

Ponedeljak - Petak : 17h – 22h

Subota: 9h – 15h

Pratite nas